Actueel

Actueel

 

Presentatie Expo 2020

 

 

Op weg naar inspiratie…

PrentenboekenPlus verzamelt informatie, niet alleen door internet uit te pluizen en vakliteratuur te lezen maar ook door op pad te gaan.

 

 

PrentenboekenPlus op de website voor Doofblinden

De Helen Keller Stichting is de organisatie voor doofblinden in Nederland. PrentenboekenPlus is uitgenodigd om een artikel op hun website te schrijven en in hun nieuwsbulletin. Leden worden zo geïnformeerd over de communicatiemogelijkheden die de methode van PrentenboekenPlus biedt.

 

 

PrentenboekenPlus-website opgenomen in het Nationaal Archief

 

 

PrentenboekenPlus in Japan

Sneeuwwitje breit een monster van Annemarie van Haeringen, een prentenboek met braille en voelbare tekeningen op tentoonstelling van de Japanse afdeling van International Board on Books for Young People (JBBY)

 

 

PrentenboekenPlus in expositie Koninklijke Bibliotheek


Lees hier verder.

 

 

Pretletters, radioprogramma voor blinden en (slecht-)zienden

Een persoonlijk interview door George Flapper van Pretletters, radioprogramma voor blinden en (slecht-)zienden. Colette Pelt vertelt onder andere aan de hand van deze kerstafbeelding hoe de methode werkt.

 

 

Jubileum! Feest! Het tiende boek van PrentenboekenPlus!


Het prentenboek Lodewijk I, koning der schapen komt op 15 mei uit.

 

 

PrentenboekenPlus in de Verenigde Arabische Emiraten

 

 

Ook ambulant begeleiders van Visio zijn enthousiast over PrentenboekenPlus


Op de Kennisdeeldag van Koninklijke Visio stond ambulant onderwijskundig begeleider Inge Nuchelmans in haar stand met PrentenboekenPlus!

 

 

Illustratoren Ingrid en Dieter Schubert ambassadeurs van PrentenboekenPlus

‘Ventje zoekt een vriendje’ is het eerste prentenboek van ons wat geschikt is gemaakt voor kinderen met een visuele beperking.
De behoefte van een kind om meegenomen te worden in de fantasie van beelden en verhalen is universeel. Voor een kind dat tastend deze wereld zal ontdekken, kan een beeld te ingewikkeld worden.
Door personages naast elkaar te tekenen kun je voelbaar maken dat ze niet even groot zijn, maar hoe maak je duidelijk dat iets verborgen is onder een deken?
Er zijn dus enkele aanpassingen nodig om mogelijk te maken dat een slechtziend of blind kind niet alleen het verhaal, maar ook de beelden kan voelen. Voor de tekst wordt braille gebruikt, maar hoe fantastisch is het om ook de tekeningen te kunnen voelen?

Hadden wij moeite met de aanpassingen die door een grafisch ontwerper werden aangebracht? In het geheel niet!
Het belangrijkste was om de beelden duidelijk te maken. Onbelangrijke details konden weggehaald worden zodat de essentie overbleef. Al het andere zou verwarrend zijn. Dit gebeurde steeds in goed overleg. Natuurlijk is het boek kaler geworden maar het gaat erom dat de kinderen geboeid blijven en de sensatie van ‘zelf’ kijken en lezen kunnen ontdekken. Daardoor stijgt hun zelfbewustzijn en het besef ‘Het-zelf-te-kunnen’. Zoals Maria Montessori al zei: Help mij het zelf te doen!
Prentenboeken zijn voor alle kinderen en om dat te bereiken is het belangrijk samen te werken op alle terreinen. Uitgevers en auteurs/illustratoren hebben naar onze mening hier een belangrijke rol in om ook een doelgroep te bereiken die niet direct voor de hand ligt. Ook blinde en slechtziende kinderen hebben het recht alle boeken te kunnen ervaren en niet alleen speciaal voor hen ontwikkeld educatief materiaal.
Wij vinden het in elk geval fantastisch dat prentenboeken op deze manier toegankelijk worden gemaakt. Zo kan ieder kind – ziend of niet- zelfstandig een wereld ontdekken waarin de fantasie geprikkeld wordt.

Ingrid en Dieter Schubert

 

 

PrentenboekenPlus in Bologna en Shanghai

‘PrentenboekenPlus is selected by IBBY International 2017 IBBY, selection of outstanding books for young people with disabilities’ at the Children’s Book Fair in Bologna. Ook tijdens de China Shanghai International Children’s Book Fair presenteert Leigh Turina, lead Librarian for the IBBY Collection for Young People with Disabilities, de bewerkingen van PrentenboekenPlus als voorbeeld.

 

Dit is het nieuwste boek van PrentenboekenPlus!

Beweeg met de muis over de foto, klik en de video start.

 

 

PrentenboekenPlus in feeststemming

Dinsdag 31 oktober was een feestelijke dag voor Stichting PrentenboekenPlus. Op de school van Bartiméus in Zeist, vond namelijk de boekpresentatie van de tactiele uitgave van ‘Piet en de zee’ plaats. Tevens was er de opening van een tentoonstelling waarbij de kunst van Piet Mondriaan als inspiratiebron heeft gediend.

Met het doorknippen van een lintje werd de tentoonstelling officieel geopend. Iedereen stond te poppelen om ‘het museum’ naar binnen te gaan. Nadat Colette Pelt van PrentenboekenPlus alle kinderen en genodigden welkom heet, vertelt ze hoe de tentoonstelling tot stand is gekomen. Piet en de zee gaat over kunst. In het boek gaan Piet Mondriaan en Jan Toorop samen schilderen. Toorop schildert realistisch, terwijl Mondriaan in zijn schilderijen op zoek is naar abstractie. Zo komen de kunstenaars erachter dat ze beide hetzelfde willen uitbeelden, maar dat ieder op een volkomen eigen wijze doen. Met het boek kun je lezen over kunst. Maar voor de doelgroep is lezen zelf ook een kunst. Zo ontstond de titel van de tentoonstelling: Kunst van het lezen, lezen over kunst.
Leescoordinator Saskia Schouten is verantwoordelijk voor de totstandkoming van de prachtige kunstwerken die de kinderen hebben gemaakt. Allemaal geheel in stijl van Mondriaan. Daarbij maakten de kinderen kennis met termen als abstractie en verticale en horizontale lijnen. Net als Mondriaan hebben de kinderen met plakband het canvas in vlakken verdeeld, waarna die zijn ingeschilderd met de primaire kleuren waarmee Mondriaan zijn bekendheid verwierf.

Na het welkomstwoord wordt het eerste exemplaar van ‘Piet en de zee’ overhandigd aan leesjuf Saskia en auteur Arend van Dam. Als een duo dat al jaren samenwerkt wordt het boek opengemaakt, waarna de zaal een mooi applaus laat horen. De kinderen worden uitgenodigd bij hun zelfgemaakte Mondriaan te gaan staan. Vol trots staan ze bij hun werk en vertellen er graag over. De titels van de werken spreken voor zich en zijn door de kinderen vaak treffend gekozen: ‘Vierkantje’, ‘Kleurtje’, ‘Groen’ en ‘Elke kleur twee’. Naast het werk dat door de kinderen is gemaakt, zijn er ook vijf tactiele schilderijen tentoongesteld. Deze werken van Mondriaan zijn middels een door PrentenboekenPlus ontwikkelde techniek tactiel gemaakt. Op die manier is het in tegenstelling tot de kunst in de musea juist wél de bedoeling ze aan te raken. Dat doen de kinderen dan ook met veel plezier. Maar ook de volwassenen zijn onder de indruk, het geeft een extra dimensie aan de kunstbeleving. Mooie uitspraken als ‘het zwart voelt heel gek’ of ‘ik kan het voelen met mijn wang’ zijn veelzeggend over de ontvangst van de tentoonstelling.

Het was een feestelijke en inspirerende middag waarin lezen en kunst samenkwamen. Want wat is er nu mooier dan het genieten van een mooi boek, en van prachtige schilderijen? Kunst van het lezen, lezen over kunst!

Beweeg met de muis over de foto, klik en de video start.


 

 

 

 

Tactile Reading 2017 – Myndigheten för tillgängliga medier

PrentenboekenPlus presenteert haar collectie prentenboeken op het congres ‘Tactile Reading’ in Stockholm.