Latest News

Latest News

 

Picture Books Plus visited the Emirates

Move with the mouse over the picture, click and the video will start.

 

How to start with Picture Books Plus?

 

Paths to literacy

Picture Books Plus in the United States of America!

 

Picture Books Plus Presentation Expo 2020

 

Picture Books Plus in Japan

Sneeuwwitje breit een monster van Annemarie van Haeringen, a picture book with braille and tactile illustrations as presented on the exhibition of the Japanese department of International Board on Books for Young People (JBBY)

 

Picture Books Plus in the United Arabic Emirates

 

Picture Books Plus in Bologna and Shanghai

‘Picture Books Plus is selected by IBBY International 2017, selection of outstanding books for young people with disabilities’ at the Children’s Book Fair in Bologna.
Leigh Turina, lead Librarian for the IBBY Collection for Young People with Disabilities, presents adaptations by Picture Books Plus as example at the China Shanghai International Children’s Book Fair.

 

Dit is het nieuwste boek van PrentenboekenPlus!

Beweeg met de muis over de foto, klik en de video start.

 

PrentenboekenPlus in feeststemming

Dinsdag 31 oktober was een feestelijke dag voor Stichting PrentenboekenPlus. Op de school van Bartiméus in Zeist, vond namelijk de boekpresentatie van de tactiele uitgave van ‘Piet en de zee’ plaats. Tevens was er de opening van een tentoonstelling waarbij de kunst van Piet Mondriaan als inspiratiebron heeft gediend.

Met het doorknippen van een lintje werd de tentoonstelling officieel geopend. Iedereen stond te poppelen om ‘het museum’ naar binnen te gaan. Nadat Colette Pelt van PrentenboekenPlus alle kinderen en genodigden welkom heet, vertelt ze hoe de tentoonstelling tot stand is gekomen. Piet en de zee gaat over kunst. In het boek gaan Piet Mondriaan en Jan Toorop samen schilderen. Toorop schildert realistisch, terwijl Mondriaan in zijn schilderijen op zoek is naar abstractie. Zo komen de kunstenaars erachter dat ze beide hetzelfde willen uitbeelden, maar dat ieder op een volkomen eigen wijze doen. Met het boek kun je lezen over kunst. Maar voor de doelgroep is lezen zelf ook een kunst. Zo ontstond de titel van de tentoonstelling: Kunst van het lezen, lezen over kunst.
Leescoordinator Saskia Schouten is verantwoordelijk voor de totstandkoming van de prachtige kunstwerken die de kinderen hebben gemaakt. Allemaal geheel in stijl van Mondriaan. Daarbij maakten de kinderen kennis met termen als abstractie en verticale en horizontale lijnen. Net als Mondriaan hebben de kinderen met plakband het canvas in vlakken verdeeld, waarna die zijn ingeschilderd met de primaire kleuren waarmee Mondriaan zijn bekendheid verwierf.

Na het welkomstwoord wordt het eerste exemplaar van ‘Piet en de zee’ overhandigd aan leesjuf Saskia en auteur Arend van Dam. Als een duo dat al jaren samenwerkt wordt het boek opengemaakt, waarna de zaal een mooi applaus laat horen. De kinderen worden uitgenodigd bij hun zelfgemaakte Mondriaan te gaan staan. Vol trots staan ze bij hun werk en vertellen er graag over. De titels van de werken spreken voor zich en zijn door de kinderen vaak treffend gekozen: ‘Vierkantje’, ‘Kleurtje’, ‘Groen’ en ‘Elke kleur twee’. Naast het werk dat door de kinderen is gemaakt, zijn er ook vijf tactiele schilderijen tentoongesteld. Deze werken van Mondriaan zijn middels een door PrentenboekenPlus ontwikkelde techniek tactiel gemaakt. Op die manier is het in tegenstelling tot de kunst in de musea juist wél de bedoeling ze aan te raken. Dat doen de kinderen dan ook met veel plezier. Maar ook de volwassenen zijn onder de indruk, het geeft een extra dimensie aan de kunstbeleving. Mooie uitspraken als ‘het zwart voelt heel gek’ of ‘ik kan het voelen met mijn wang’ zijn veelzeggend over de ontvangst van de tentoonstelling.

Het was een feestelijke en inspirerende middag waarin lezen en kunst samenkwamen. Want wat is er nu mooier dan het genieten van een mooi boek, en van prachtige schilderijen? Kunst van het lezen, lezen over kunst!

Beweeg met de muis over de foto, klik en de video start.