Veelgestelde vragen

We krijgen veel vragen over de prentenboeken en over de toegevoegde waarde van de tactiele prentenboeken voor het onderwijs. Hieronder vind je antwoord op de meest gestelde vragen. Staat jouw vraag er niet bij? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag!

Over de prentenboeken

Voor wie zijn de prentenboeken geschikt?

Voor kinderen met een visuele, auditieve of communicatieve beperking, alsook voor kinderen met een (taal)ontwikkelingsachterstand of verstandelijke beperking. De leeftijdscategorie is van 4 tot 8 jaar. 

De prentenboekensets zijn geschikt om te gebruiken in een klassikale setting in het speciaal of regulier basisonderwijs, maar ook bij individuele (of small group) begeleiding.

Door de tactiele eigenschappen zijn de prentenboeken ook zeer geschikt voor kinderen met een visuele beperking

Wat is precies het voordeel van een PrentenboekenPlus prentenboek?

Prentenboeken zijn meestal de eerste kennismaking met leescultuur en zijn van groot belang bij de ontwikkeling van ieder kind, zowel cognitief en emotioneel als sociaal. Het huidige aanbod van prentenboeken met voelbare illustraties en braille is zeer beperkt en bovendien is het verhaal veelal ondergeschikt.

De methode PrentenboekenPlus is meer dan een verhaal voorlezen en illustraties voelen. PrentenboekenPlus reikt een bewerkt verhaal aan waarbij de functies van een prentenboek behouden blijven. Dit maakt het mogelijk dat kinderen met een communicatieve beperking ook profiteren van de emotionele, cognitieve en sociale functies van een verhaal. Dit draagt actief bij aan de ontwikkeling van sociaal-emotionele en praktische vaardigheden. Daarnaast helpt de methode ook bij de fase van beginnende geletterdheid (groepen 1 t/m 3), waarbij leerlingen zich oriënteren op de geschreven taal. PrentenboekenPlus stimuleert het ontdekken van primaire vaardigheden en leeshandelingen op een leuke en ongedwongen manier.

Wat zit in de prentenboekenset?

  1. Het tactiele prentenboek met braille, zwartletters en voelbare reliëftekeningen in kleur
  2. Het originele prentenboek
  3. De leeswijzer voor de voorlezer
  4. Een voorwerp zoals een knuffel of een ander attribuut verbonden aan het prentenboek

Wat betekent een tactiel prentenboek?

Dit is een boek met voelbare illustraties. Door een speciale druktechniek liggen de lijnen en structuren verhoogd op de bladzijde.

Waarom verschillen de illustraties tussen het gewone prentenboek en het tactiele prentenboek?

In de bewerkte illustraties is veel ruis weggehaald, de aandacht van het kind wordt zo geleid naar de kern van de illustraties. De kleuren zijn soms aangepast om het contrast te vergroten.

Hoe werkt de leeswijzer?

De leeswijzer geeft suggesties per ‘spread’- dubbele bladzijde in het prentenboek – die gericht zijn op de ontwikkeling en begrip van lichaamstaal, beeldtaal en figuurlijk taalgebruik. Je leest er meer over op de pagina over onze bijzondere prentenboeken.

Waar kan ik de leeswijzer vinden?

Bij de eerste prentenboeken zijn ze voor- en achterin het gewone prentenboek geplakt. Later zaten ze los in een plastic driehoekje, zodat je ze eruit kon halen. Bij de laatste boeken is de leeswijzer in het tactiele boek te vinden.

Wat als het prentenboek onverhoopt kapotgaat of kwijtraakt?

We hopen natuurlijk dat je voorzichtig bent met de prentenboeken en toeziet op veilig en correct gebruikt in klassikaal verband. De prentenboeken zijn gemaakt van erg sterk materiaal waardoor ze niet snel kapot zullen gaan. Een tactiel prentenboek bestaat uit een combinatie van pvc, duurzame inkt en een kunststof reliëflaag voor de braille en voelbare lijnen. Dit maakt het al met al een duur productieproces. Wees er daarom zuinig op en gebruik de prentenboeken enkel onder supervisie van een volwassene.

Desondanks kan een ongeluk in een klein hoekje zitten. Mocht het prentenboek onherstelbaar beschadigd zijn of kwijtraken bedragen de vervangingskosten €99,- ex. btw.

Kan ik de prentenboeken ook kopen?

Het productieproces van een tactiel prentenboek is bewerkelijk, complex en daarmee dus ook erg duur. Op dit moment verkopen we de prentenboeken daarom ook niet los. Heb je een speciaal verzoek, wil je in één keer een hogere oplage prentenboeken bestellen of heb je een andere vraag? Neem dan contact met ons op.

Kan ik de prentenboeken ook kopen?

Het productieproces van een tactiel prentenboek is bewerkelijk, complex en daarmee dus ook erg duur. Op dit moment verkopen we de prentenboeken daarom ook niet los. Heb je een speciaal verzoek, wil je in één keer een hogere oplage prentenboeken bestellen of heb je een andere vraag? Neem dan contact met ons op.

Lenen en kosten

Wat kost het?

Het lenen van vier prentenboekensets kost per schooljaar € 275,-*.

* De genoemde bedragen zijn exclusief BTW.

Lees meer op de pagina “wat kost het?”

Wanneer ontvang ik mijn prentenboekenset?

We versturen vier keer per jaar de prentenboekensets. Dat doen we op een aantal momenten:

  • Na de zomervakantie
  • Na de herfstvakantie
  • Na de kerstvakantie
  • Na de voorjaarsvakantie

Hoe lang mag ik de prentenboekenset lenen?

Het schooljaar is in vier blokken ingedeeld. Per blok ontvang en retourneer je een set.

Boek ontvangen na Retourneren voor
Zomervakantie Herfstvakantie
Herfstvakantie Kerstvakantie
Kerstvakantie Voorjaarsvakantie
Voorjaarsvakantie Zomervakantie

Is er bedenktijd?

Het is mogelijk om binnen 14 dagen na ontvangst gratis te retourneren.

Kan ik de prentenboekenset langer houden?

Een schooljaar is verdeeld in vier blokken. Wil je een set langer dan één blok lenen? Dat kan! Hiervoor wordt een vergoeding van € 12,50 excl. BTW voor gevraagd.

Kan ik het lenen tijdelijk stopzetten?

Zeker! We snappen dat je misschien soms een paar maanden of een jaar geen prentenboekensets nodig hebt. We vinden het alleen maar fijn als onze prentenboeken niet ongebruikt in de kast blijven staan. Als je wilt pauzeren, geef het dan even aan ons door. Dan zorgen we dat je op pauze komt te staan in ons uitleensysteem.

Hebben jullie informatie die ik kan delen met anderen?

Ja, we hebben een informatiepakket(PDF), die je eenvoudig kan delen. Download het pakket hier.

Verzending en retour

Is het terugsturen van de prentenboekenset gratis?

Zeker, dankzij de speciale braillesticker hoef je de prentenboekenset alleen maar even langs te brengen bij het dichtstbijzijnde PostNL punt.

Verzenden jullie ook naar het buitenland?

Onze prentenboeken zijn Nederlandstalig en daardoor ook geschikt voor Vlaanderen. De sets worden naar België verzonden onder dezelfde voorwaarden als in Nederland.

Daarnaast hebben we enkele Engelstalige boeken die naar het buitenland verzonden kunnen worden. Hiervoor gelden speciale tarieven. Heb je een verzoek? Neem dan contact met ons op.